tyttö sängyllä
Kuva: Meeri Koutaniemi

Valokuvanäyttely kiertää Suomea

Kolmasosa Järjestö 100 -kampanjassa esiteltävistä saavutuksista koottiin valokuvanäyttelyksi, jonka tuotti valokuvaaja Meeri Koutaniemi. Valokuvanäyttely kiersi Suomessa vuoden 2017 aikana kymmenellä paikkakunnalla aina Oulusta, Forssaan ja Helsinkiin.

Valokuvataulut huutokaupattiin

Valokuvanäyttelyn dokumentaariset kuvat ovat taiteilija Meeri Koutaniemen kuvaamia. Näyttelyn valokuvatauluja myytiin vuoden 2017 lopussa Koutaniemen signeeramina eniten tarjonneille. Ostamalla valokuvataulun tuki kampanjointia, jolla tehtiin näkyväksi järjestöjen merkittävää työtä. Kiitos ja onnittelut taulujen uusille omistajille.

Näyttelyn kuvat

Baby i vatten.

Babysim utvecklar barnet allsidigt

Babysim utvecklar barnets motoriska färdigheter på många sätt. Vattnet blir ett familjärt element för barnet och babysimmet påverkar hela familjens välbefinnande gynnsamt.
Ensikodin asiakas

Ensikoti auttaa vauva-arjen alkuun

Ensikoti tarjoaa lapselle turvallisen alun elämälle ja vanhemmille mahdollisuuden harjoitella vanhempana olemista ja vauvaperheen arjenhallintaa.
Mäntsälän Me itse -ryhmän Matti Vaaralahti

Nyt meitä kuunnellaan

Kehitysvammaiset kokivat, etteivät saa riittävästi ääntään kuuluviin heitä itseään koskevissa asioissa. Syntyi Me Itse ry, vammaisten ihmisten oma yhdistys, joka puolustaa heidän oikeuksiaan. 
Kuvassa Liisa ja Pentti Tuovinen

Onnellisempia parisuhteita luomassa

Toimiva parisuhde lisää sekä vanhempien että lasten onnellisuutta. Vahvistuakseen parisuhde vaatii kuitenkin työtä. Parisuhdekeskus Kataja koordinoi parisuhdetyön toimijoita koko maassa.
Noora Västinen on tehnyt vammaisuutta monin tavoin näkyväksi valtakunnallisessa mediassa.

Esteetön ympäristö kaikille

Esteetön pääsy lukuisiin julkisiin rakennuksiin on vaatinut vuosia vaikuttamistyötä vammaisten oikeuksia ajavilta järjestöiltä. Uudet julkiset tilat ovat pääasiassa esteettömiä ja monia vanhoja, kansallisia monumentteja on korjattu siten, että niissä voi liikkua pyörätuolilla.
Elinkautisvanki Eikka on ollut mukana KRIS:n toiminnassa pari vuotta.

Asuntoja vankilasta vapautuneille

Noin kolmannes vangeista vapautuu asunnottomina. Kriminaalihuollon tukisäätiö asuttaa pääkaupunkiseudulla vuosittain noin 50 vankilasta vapautunutta, jotka haluavat irti rikollisesta elämästä.
Papanäytettä tarkistetaan valomikroskoopilla.

Syöpäseulonta säästää henkiä

Kohdunkaulansyövän seulonta estää Suomessa vuosittain yli 200 naisen kuoleman. Lisäksi satoja säästyy sairaudelta, kun tauti löydetään varhaisessa vaiheessa.
Vapaaehtoinen kuutelee puhelimessa.

Vapaaehtoinen korva kuuntelee sinua

Vuosittain noin 180 000 ihmistä soittaa Kriisipuhelimeen saadakseen apua. Luurin päässä valmiina kuuntelemaan on kriisityön ammattilainen tai Suomen Mielenterveysseuran kouluttama vapaaehtoinen.
Tytöt hyllyttävät ruokakaupassa tuotteita.

Päivän työllä Kenian katulapset kouluun

Kenian kaupungeissa elää kymmeniä tuhansia katulapsia. Tänä vuonna Taksvärkki-kampanjan tuotolla tuettiin katulasten pääsyä kouluun. Mukana auttamassa oli myös Aleksis Kiven koulun 8. luokka.
Esko Salmi ja Tauno Huotari harjoittelevat ahkerasti Hämeenlinnan Keinukamarin ohjatussa liikuntaryhmässä.

Vetreämpi vanhuus liikkumalla

Ikäihmiset haluavat yleensä asua kotonaan niin pitkään kuin mahdollista. Itsenäiseen asumiseen vaadittavaa fyysistä toimintakykyä voidaan ylläpitää voima- ja tasapainoharjoittelun avulla.
Anne Korvenmaa.

Vaihtovuosi avartaa maailmaa

Ensimmäiset suomalaisnuoret lähtivät vaihtoon ulkomaille jo vuonna 1948. Heidän joukossaan oli 17-vuotias Anne Korvenmaa, joka vietti vuoden Wilmingtonissa, Delawaressa USA:ssa.
Tanssia tyttöjen talolla.

Oma paikka kaikenlaisille tytöille

Tyttöjen Talossa jokainen tyttö voi harrastaa ja hankkia ystäviä sekä saada vertaistukea luottamuksellisissa, suljetuissa ryhmissä.
Maasai-tyttö makaa sängyllä

Koulutus suojelee tyttöjä silpomiselta

Keniassa lähes jokainen kisii-yhteisön tyttö ympärileikataan. Silpomaton-kampanja kouluttaa yhteisön jäseniä tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista ja pyrkii näin vähentämään yhteisön naisten kärsimystä.
Tyttöjä koulukirjojen äärellä.

Parempi koulu maailman lapsille

Opettajat ilman rajoja kehittää opettajankoulutusta eri puolilla maailmaa yhdessä paikallisten kanssa. Eritrean kouluissa lasten oppimista haittaavat opettajien kielitaidon sekä pedagogisten taitojen puutteet.
Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Transtukipiste auttaa eroon leimasta

Transsukupuolisuus oli vielä 1990-luvun alussa huonosti tunnettu ilmiö Suomessa ja leimaaminen oli voimakasta. Moni vaikeni, koska pelkäsi menettävänsä maineensa, työnsä ja perheensä. Useat nuoret yrittivät itsemurhaa.
Saappaan vapaaehtoinen Rautatientorilla.

Apu ja tuki nuorten luo

Palveluoperaatio Saapas pyrkii kohtaamaan nuoria siellä missä he ovat: kadulla, festareilla ja netissä. Vapaaehtoiset tarjoavat nuorille matalan kynnyksen kohtaamista, tukea ja apua.
4H-yrittäjä Emilia Bruce

Nuorille tiedot ja taidot yrittäjyyteen

Yrittäjyyskasvatus auttaa nuoria työllistämään itsensä. Myrskyläläinen Emilia Bruce on pitänyt kesäkahvilaa nuorisoseurantalolla parin kesän ajan.
Reilun kaupan ruusukimppu

Eettisempi vaihtoehto kuluttajalle

Ensimmäiset Reilun kaupan kahvit ja teet ilmestyivät markettien hyllyille Suomessa vuonna 1999. Siitä valikoima on kasvanut ja nyt jo joka kolmas Suomessa ostettu ruusu tulee Reilun kaupan tilalta.
Mies katselee koivujen välistä.

Luonnon helmiä säilyttämässä

Suomessa on pian tasan neljäkymmentä kansallispuistoa, joiden luonnosta retkeilijät voivat nauttia. Arvokkaiden luontoalueiden säilyminen on ollut pitkälti aktiivisen kansalaistoiminnan ansiota.
Meripelastusseuran vapaaehtoiset ovat valmiina pelastustehtäviin, kunhan veneilykausi keväällä alkaa.

Vapaaehtoiset pelastavat vesillä

Vapaaehtoiset hoitavat neljänneksen Suomen vesialueiden pelastustehtävistä. Viime vuonna vapaaehtoiset meripelastajat auttoivat vesillä lähes 3500 ihmistä. Heistä 25 pelastettiin todennäköiseltä menehtymiseltä.
Sammutusharjoitus sammutuspeitteellä.

Pelastustaidot tutuksi yläkoululaisille

Alkusammutus- ja ensiaputaidot ovat tärkeitä hallita onnettomuuden sattuessa. Valtakunnallinen NouHätä! -pelastustaitokampanja lisää nuorten valmiuksia ennakoida ja estää vaaratilanteita.
Partiolaisia napakelkalla.

Retkeilyä mahdollistamassa

Partiolaiset ovat rakentaneet ja ylläpitäneet lukuisia laavuja, kämppiä ja leirialueita Suomessa. Niistä moni ei ole pelkästään partiolaisten, vaan myös muiden retkeilijöiden ja järjestöjen käytössä.
Altaassa polskii pieni uimari.

Vauvauinti kehittää lasta monin tavoin

Lapsen motoriset taidot kehittyvät vedessä monipuolisesti. Vauvauinti edistää koko perheen hyvinvointia ja tekee veden elementtinä lapselle tutuksi.
Tyttöjä leikkimässä Nigerian pakolaisleirillä.

Tyttöjen oikeuksien puolella

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11. lokakuuta muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Toisaalta se on myös juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.
NMKY:n pojat pelaavat koripalloa.

Koripallo luotiin nuorisotyön tarpeisiin

Yhdysvalloissa YMCA:ssa työskennellyt opettaja James Naismith kehitti koripallon 1800-luvun lopulla nuorisotyön välineeksi. Laji tuotiin Suomeen heinäkuussa 1927 samaa tarkoitusta varten.
Ensiapukoulutuksessa harjoitellaan muun muassa pään sidontaa.

Ensiapukoulutusta jo 130 vuotta

Ensiaputaidot ovat nykyään kansalaistaitoja, joiden tärkeyttä korostetaan jo peruskoulussa. 1800-luvulla ensiavun opettaminen tavallisille kansalaisille oli kuitenkin mullistava ajatus.
Talvinen hakkuuaukea

Ilmastopolitiikan edistysaskeleita

Suomen eduskunta hyväksyi uuden ilmastolain helmikuussa 2015. Päästövähennystavoitteiden kirjaaminen lakiin on ollut tärkeä askel kohti konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.
Nuori somalinainen sinisessä huivissa.

Somalia kehittyy Suomesta käsin

Suomen Somalia-verkosto tukee Somalian jälleenrakentamista kehitysyhteistyöhankkeilla sekä edistää somalien kotoutumista sekä avoimuuden kasvua Suomessa muun muassa nuorisotyön avulla.
Adoptoituja lapsia nallemeressä

Äidiksi ja isäksi adoption kautta

Adoptiopäätös mullisti Minna ja Ville Virtasen elämän täysin vuoden 2008 alussa. ”Muistan ikuisesti sen hetken, kun tajusin olevani sen pienen vauvan äiti”, huokaa Minna Virtanen.
Potilas aivokuvauksessa

Maailman parasta aivoinfarktien hoitoa

Aivoinfarktit ja aivoverenvuodot ovat kolmanneksi yleisin kuolinsyy Suomessa. Aivoverenkiertohäiriön sairastaa vuosittain 25 000 suomalaista, joista kuitenkin vain 4500 menehtyy vaivaan.
Pojat pelaavat jalkapalloa lumisella pihalla.

Turvaa alaikäisille

Vuonna 2015 Suomesta haki turvaa yli 3 000 alaikäistä. Joukossa oli jopa 11-vuotiaita, jotka olivat matkanneet Euroopan halki ilman huoltajaa. Perheryhmäkoti tarjoaa heille turvallisen kodin Suomessa.