Kaksi nuoreta naista, toisella pieni koira sylissään.
Lehden uudet päätoimittajat Ann-Mari Huhtanen ja Noora Mattila lupaavat lehden olevan tulevaisuudessa entistä syvällisempi ja ajankohtaisempi.
Kuva: Nuoren voiman liitto

Ponnahduslauta nuorille kirjoittajille

Viisi kertaa vuodessa ilmestyvä Nuori Voima -lehti on antanut äänen nuorille kirjailijoille, toimittajille, kriitikoille, kääntäjille, filosofeille ja eri alojen tutkijoille jo 109 vuotta.

Lehden avustajiin on kuulunut paljon merkittäviä suomalaisia kirjailijoita ja runoilijoita, kuten Vilho Setälä, Jalmari Finne, Pentti Haanpää, Uuno Kailas, Mika Waltari, Katri Vala ja Saima Harmaja.

Eri vuosikymmeninä lehti on peilannut aina omaa aikaansa.

1960-luvun Nuori Voima muistetaan radikalismin ja avantgardismin sanansaattajana. Tuolloin lehti alkoi keskittyä kansainväliseen kirjallisuuteen julkaisemalla suomennoksia muun muassa Markiisi de Sadelta ja Ezra Poundilta. William Burroughsin Alastomasta lounaasta suomennettu luku herätti aikanaan pahennusta suomalaisessa julkisuudessa.

1990-luvulla Nuori Voima -lehteä väritti yhä enenevässä määrin mannermainen filosofia sekä uusi kirjallisuus-, taide-, yhteiskuntateoria sekä feministinen ajattelu. Sittemmin lehti on jälleen muuttunut lukijoidensa näköiseksi.

Jokainen lehden numero rakentuu tietyn teeman ympärille. Nuori Voima -lehden rinnalla ilmestyy kritiikeistä ja esseistä koostuva Kritiikki-kirjallisuuskatsaus kaksi kertaa vuodessa.

Uudet päätoimittajat lupaavat lehden olevan tulevaisuudessa entistä syvällisempi, ajankohtaisempi, terävämpi ja kauniimpi.

Vuonna 2017 lehteä luotsaavat uudet päätoimittajat Ann-Mari Huhtanen ja Noora Mattila. Lehti saa tänä vuonna myös uudet verkkosivut sekä alkaa julkaista podcast-sisältöjä.

Uudet päätoimittajat lupaavat lehden olevan tulevaisuudessa entistä syvällisempi, ajankohtaisempi, terävämpi ja kauniimpi.

Ajattelua ruokkivien esseiden, asiantuntevien arvioiden ja uuden kaunokirjallisuuden lisäksi lehdessä julkaistaan esimerkiksi laadukkaita reportaaseja, pitkiä henkilöjuttuja sekä kuvajournalismia. Lehden uusi ulkoasu on Anna Mattssonin käsialaa. 

Nuoren Voiman Liitto

Nuoren Voiman Liitto on valtakunnallinen kirjallisuusjärjestö, joka elävöittää suomalaista kulttuuria tapahtumillaan, kirjoittajakoulutuksellaan ja kulttuurilehdillään. Liitto on ollut aktiivisten kirjoittajien, esiintyjien ja lukijoiden yhteisö kohta sadan vuoden ajan. Lehden lukijat perustivat Nuoren Voiman liiton virallisesti vuonna 1921, mutta jo edellisenä vuonna liittoon oli kirjattu yli sata jäsentä. Liiton toimintaa tukee vuonna 1992 perustettu Nuoren Voiman Säätiö.