Kokoelma kuvista, joita nuoret ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa.
#kutsumua-kampanja teki näkyväksi sen, kuinka moni on kohdannut kiusaamista.
Kuva: Suomen Lukiolaisten Liitto

Somekampanjalla kiusaamista vastaan

Ääliö, feikki, ruma, huora – vai sittenkin ihana, aito ja rohkea? Suomen Lukiolaisten Liitto aloitti syksyllä 2014 kiusaamisenvastaisen kampanjan, joka levisi nopeasti sosiaalisessa mediassa.

Kampanja herätti runsaasti keskustelua koulukiusaamisesta. Idea oli yksinkertainen: Kampanjan osallistujat kirjoittivat paperille haukkumasanan, jolla heitä oli kutsuttu ja yliviivasivat sen. Alle he kirjoittivat nimityksen, jolla tulisivat mieluummin kutsutuksi tai piirteen itsessään, jonka toivoisivat muiden näkevän. Lopulta osallistujat ottivat kuvan itsestään paperin kanssa.

Kuka tahansa saattoi osallistua, ja moni päättikin niin tehdä. Kuvia julkaistiin tuhansia sosiaalisen median eri kanavissa.

Nuoret itse asettuivat vastustamaan kiusaamista.

Kampanja syntyi reaktiona yksittäiselle kiusaamistapaukselle, joka sai paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa: tamperelainen lukiolainen oli puuttunut bussissa nuoremman koululaisen kiusaamiseen. Lukiolaisten liitto halusi tehdä jotain ja näyttää yhdessä, että kiusaaminen ei ole hyväksyttävää ja siihen täytyy puuttua.

Yhden iltapäivän ideoinnin jälkeen #kutsumua-kampanja päätettiin käynnistää jo seuraavana aamuna. Kampanjalle saatiin myös presidentti Sauli Niinistön tuki, kun tämä lupautui kampanjan suojelijaksi. Tärkeimmässä roolissa olivat kuitenkin ympäri Suomea Lukiolaisten Liiton omat aktiivit, joiden avulla kampanjalle saatiin kerralla näkyvä startti.

Aktiivit laittoivat itsensä likoon ja uskalsivat tuoda rohkeasti esille myös omat kipeät kokemuksensa. Nuoret itse asettuivat vastustamaan kiusaamista. Hiljaisen hyväksynnän aika oli ohi.

Nuorten kokemus on, että koulun aikuiset eivät puutu riittävästi kiusaamiseen.

#kutsumua-kampanja teki näkyväksi sen, kuinka moni nuori on kohdannut kiusaamista. Samalla kävi ilmi nuorten kokemus siitä, että koulun aikuiset eivät puutu riittävästi koulukiusaamiseen.

Lukiolaisten Liitto on pitänyt esillä puuttumisvelvoitteen kirjaamista lukiolakiin sekä oppilas- ja opiskelijavaltuutetun viran perustamista valvomaan opiskelijoiden oikeusturvan toteutumista.

Suomen Lukiolaisten Liitto

Suomen Lukiolaisten Liitto ry perustettiin 1985 koululaislakon yhteydessä Mikkelissä. Liiton tärkein tehtävä on edistää, puolustaa ja valvoa lukiolaisten etuja sekä valtakunnallisesti että paikallisella tasolla. Edunvalvonnan lisäksi liitto tarjoaa jäsenilleen valtakunnallisia ja paikallisia jäsenetuja, järjestää tapahtumia ja koulutuksia sekä tuottaa lukiolaisten aikakauslehti Improbaturia.