Kolme nuorta miestä istumassa pöydänäärellä.
Poliittisen akatemian koulutusviikonlopun avaus. Kuvassa ja äänessä Sorsa-säätiön ja Progress Instituten hankevastaavat.
Kuva: Kalevi Sorsa -säätiö

Nuori, demokraattisempi Makedonia

Monikulttuurinen Nuorisofoorumi kokoaa yhteen Makedonian nuoriso- ja kansalaisjärjestöjä yli etnisten ja poliittisten rajojen. Foorumi pyrkii edistämään ymmärrystä ja keskustelua eri ryhmien välillä.

Kalevi Sorsa säätiö vahvistaa makedonialaista kansalaisyhteiskuntaa, tukee demokraattisen poliittisen järjestelmän kehitystä ja vahvistaa näin yhteiskunnan vakautta. Työ muodostaa suoran sillan Makedonian ja länsieurooppalaisen demokraattisen kulttuuriperheen välille. Tällaiset yhteydet ovat arvokkaita ankkureita nuorille kansakunnille idän ja lännen välissä, myös Suomelle aikoinaan.

Kalevi Sorsa -säätiön hanke Makedoniassa käynnistyi vuonna 2008. Pitkäjänteisen työn hedelmänä Makedoniaan perustettiin Monikulttuurinen Nuorisofoorumi vuonna 2013. Se kokoaa yhteen viisi poliittista nuorisojärjestöä ja yhdeksän ei-poliittista kansalaisjärjestöjä yli etnisten ja poliittisten jakolinjojen.

Foorumi edistää dialogia eri ryhmien välillä ja vahvistamaan nuorten ääntä yhteiskunnassa.

Foorumi edistää dialogia eri ryhmien välillä ja vahvistamaan nuorten ääntä yhteiskunnassa. Toiminnan tavoitteena on ennakkoluulojen vähentäminen nuorten keskuudessa, luottamuksen rakentaminen eri ryhmien välille ja demokratiatiedon lisääminen.

Tällä hetkellä hanke keskittyy Monikulttuurisen Nuorisofoorumin osaamisen ja toiminnan vahvistamiseen. Säätiö järjestää koulutusseminaareja, joissa opetellaan sekä käytännön taitoja kansalaisjärjestötoimintaan liittyen että perehdytään asiakysymyksiin, kuten koulutukseen ja nuorison maastamuuttoon.

Monikulttuurinen Nuorisofoorumi pyritään vakauttamaan sellaiselle pohjalle, että siitä syntyy varteenotettava julkinen toimija ja keskustelija Makedoniassa. Tähän pyritään muun muassa muodostamalla ja kirjoittamalla politiikkasuosituksia, joiden puolesta Foorumi ja sen jäsenjärjestöt kampanjoivat.

Kalevi Sorsa säätiö järjestää myös mahdollisuuksien mukaan nuoriso- ja asiantuntijavaihtoja Suomen ja Makedonian välillä.

Makedonian demokratia rakenteilla

Makedonia itsenäistyi vuonna 1991 rauhanomaisesti. Kuitenkin, vuonna 2001 maassa oli aseellinen konflikti albaanitaustaisten sissijoukkojen ja Makedonian asevoimien välillä. Konflikti ratkaistiin Ohridin rauhansopimuksella, joka paransi vähemmistöjen oikeuksia maassa.

Makedonia sai EU:n ehdokasmaan aseman vuonna 2005, osittain palkkioksi tilanteen paranemisesta. Makedonian EU-jäsenyys ei ole viime vuosina edennyt. Osatekijöinä ovat nimikiista Kreikan kanssa ja maan radikaalisti huonontunut poliittinen tilanne. Makedonia on luisunut kohti autoritääristä hallintoa.

Yhteiskunnalliset erot ja vuorovaikutuksen puute ovat säilyneet etnisten ryhmien välillä. Tämä näkyy Makedoniassa niin kuin myös muualla Länsi-Balkanilla etnisesti jakautuneina kansalaisjärjestöinä ja poliittisina puolueina.

Nuorison mahdollisuuksia osallistua yhteikunnan rakentamiseen on parannettava.

Myös taloustilanne on haastava, esimerkiksi nuorisotyöttömyys on noin 60 prosenttia. Siksi nuorison mahdollisuuksia osallistua yhteikunnan rakentamiseen on parannettava.

Kalevi Sorsa -säätiö toteuttaa projektia Makedoniassa yhteistyössä paikallisen kumppanin Progres Insititute for Social Democracyn kanssa. Yhteistyössä ovat mukana myös Olof Palme -keskuksen, Friedrich Ebert -säätiön, Sosialidemokraattiset Nuoret ry:n ja Makedonian National Democratic Institute.

Kalevi Sorsa -säätiö

Vuonna 2005 perustettu Kalevi Sorsa-säätiö on sosiaalidemokraattinen ajatushautomo. Säätiö keskustelee siitä, mitä sosiaalidemokratian arvopohjaan nojaava, vapauden, oikeudenmukaisuuden sekä tasa-arvon yhdistävä yhteiskuntapolitiikka voisi olla. Toiminta sijoittuu tutkimuksen sekä poliittisen valmistelun ja päätöksenteon väliin. Säätiö rakentaa siltoja tutkimuksen, median, kansalaisjärjestöjen ja poliittisten toimijoiden välille. Kansainvälisyys on säätiölle keskeinen näkökulma ja toimintamuoto.