Eri-ikäisiä naisia poseeraamassa valokuvaajalle.
COOMEDA-osuuskunnan jäseniä, ensimmäisenä oikealla osuuskunnan puheenjohtaja Marling Rodriguez.
Kuva: Turun Nicaragua -yhdistys

Naisille toimeentulo Nicaraguassa

Järjestäytymällä osuuskunnaksi Achuapan naiset ovat luoneet itselleen säännöllisen toimeentulon. Elintarvikkeita tuottavan osuuskunnan rahasto myöntää myös lainoja pienyritystoimintaan.

Naisosuuskunta COOMEDA tuottaa muun muassa ketsuppia, vihannessäilykkeitä, mausteseoksia ja viinietikkaa. Elintarviketuotannon lisäksi pienyrityslainan avulla on perustettu käytettyjen vaatteiden kauppa, valokuvausstudio, sianlihaa myyvä teurastamo, perusviljojen osto ja myynti -liike sekä kaksi ompelimoa. Osuuskunnassa tehdään myös käsityötuotteita kierrätysmateriaalista ja koruja myyntiä varten.

Osuuskunnassa on mukana tällä hetkellä 25 naista, joista osan toimeentulo riippuu osuuskunnasta. Vastikään osuuskunta osti omakseen kiinteistön, jossa se on ollut vuokralla jo kuusi vuotta. Tämän myötä osuuskunnan toiminnan jatkumisen uskotaan olevan turvattua hankkeen päättyessä huhtikuussa 2017.

Kaupallisen toiminnan lisäksi osuuskunta järjestää nuorille kansantanssi- ja musiikkiesityksiä sekä tukee lasten koulunkäyntiä stipendeillä.

Turun Nicaragua-yhdistys on tehnyt Nicaraguassa töitä 30 vuotta tavoitteenaan vahvistaa alueen ravitsemustilannetta ja naisten asemaa, tukea lasten koulunkäyntiä sekä lisätä ekologista viljelyä sekä naisten yrittäjyyttä alueen yhteisöissä.

Yhdistys on tehnyt yhteistyötä Achuapan naisten kanssa jo vuosia. Achuapan kaupunki sijaitsee kuivalla ja kuumalla seudulla luoteis-Nicaraguassa. Vuonna 2011 alueella aloitettiin kehitysyhteistyöhanke, jolloin San Dionision seudun pienviljelijät saatiin mukaan toimintaan. San Dionisio on Matagalpan kaakkoispuolella sijaitsevaa vuoristoista aluetta, jossa epäsäännöllisiksi muuttuneet sateet ovat vaikuttaneet viljelijöiden toimeentuloon viime vuosina.

Turun Nicaragua-yhdityksen yhteistyökumppanina hankkeissa on toiminut paikallinen kansalaisjärjestö ODESAR.

Turun Nicaragua-yhdistys

Nicaragua-seuran, Rauhanpuolustajien ja Rakennusliiton prikaatien mukana Nicaraguassa vierailleet turkulaiset perustivat ensin Esteli-komitean Estelin yliopiston tukemiseksi Nicaraguassa. Vuonna 1987 yhdistys rekisteröitiin Turun Nicaragua-yhdistykseksi. Järjestö perustettiin tukemaan vähävaraisia nicaragualaisia, erityisesti lapsia. Ennen Achuapan osuuskuntahanketta yhdistys on tehnyt yhteistyötä muun muassa Quincho Barilete -katulapsiprojektin kanssa.