Kolme naista pellolla.
Naisia viljelemässä perunaa osuuskuntatilalla Jongjun alueella Pohjois-Koreassa.
Kuva: Fida International

Perunaa Pohjois-Korean ruokapulaan

Yli satatuhatta pohjoiskorealaista on saanut perunasta avun vuoden pahimpaan pula-aikaan. Fida International on kehittänyt maanviljelyä maan pohjoisosissa jo 16 vuoden ajan.

Elo- ja syyskuussa ruokavarastojen ehdyttyä köyhimpien perheiden tilanne Pohjois-Koreassa on vaikea. Fida on toteuttanut siemenperunahanketta maan luoteisosassa Jongjussa Pohjois-Pjonganin läänissä vuodesta 2001 yhteistyössä Pohjois-Korean maatalouslaboratorion ja viiden osuuskuntatilan kanssa. Tänä aikana alueen perunasadot ovat kasvaneet kahteen satoon vuodessa.

”Vuosina 2009-2016 ruoan saatavuus maassa heikkeni, ja samaan aikaan ulkopuolinen apu jyrkästi väheni. Fidan hanke on ollut strategisesti loistava, vaikka se onkin epätyypillinen. Pohjois-Korean valtio tukee Fidan vahvaa asemaa maassa,” totesi ulkopuolinen arvioija Kari Leppänen.

Pohjois-Korea säätelee järjestöjen toimintaa maassa monin säädöksin. Toisin kuin monet muut järjestöt, Fida on saanut luvan toimia maassa myös maaseudulla.

Fida on osaltaan onnistunut pienentämään Pohjois-Korean riippuvuutta ruoantuonnista, jossa esiintyy myös katkoja perinteisten avustajamaiden vetäydyttyä. YK:n mukaan maan vuosittainen ruokavaje on edelleen noin miljoona tonnia vuodessa.

Maa ohjailee ruoantuotantoa määrällisillä tavoitteilla, mistä syystä satoisuus on ollut toivottava ominaisuus perunalajikkeille. Sopivat lajikkeet on onnistuttu löytämään yhteistyössä eurooppalaisten kanssa.  Sadot saataisiin kasvamaan kuitenkin vielä enemmän, jos maalla olisi käytössään sopivia lannoitteita.

”Tärkeintä olisi luopua rehuperunan viljelystä. Sehän ei maistu hyvälle, vaikka tuottaakin isomman sadon,” taustoittaa maassa työskennellyt konsultti Eero Horstia.

Perunaa käytetään Koreassa juuresten lailla esimerkiksi keitoissa ja muhennoksissa. Paikallisten seuraava toive on käyttää perunaa nuudelien raaka-aineena.

Fida International

Fida International on vuonna 1927 perustettu Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö. Vuonna 2017 Fidan kehitysyhteistyöohjelma käsittää 17 maata. Järjestö omistaa kirpputoriketjun, jonka myymälöiden tuotto käytetään yhteisöjen auttamiseen kehitysyhteistyön kautta. Lisäksi Fida tekee kummilapsityötä 13 maassa.