Nainen kasvihuoneessa.
Yhden lapsen äiti Kristina käynnisti hankkeen kautta puutarhayrityksen Sorocassa.
Kuva: Filantropia ry

Pienyrittäjyys pitää äidit lastensa luona

Filantropia tukee moldovalaisia naisia pienyritysten perustamisessa. Yrittäjyys mahdollistaa naisille toimeentulon kotikylässään, eikä heidän tarvitse lähteä etsimään töitä kaukaa perheensä luota kuten ennen.

Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen noin yksi neljästä moldovalaisesta on joutunut muuttamaan työn perässä ulkomaille. Heistä arviolta 25 000 on Moldovan tilastokeskuksen mukaan päätynyt ihmiskaupan uhreiksi esimerkiksi pakkotyöhön ja prostituutioon. Lapset ja vanhukset jäävät usein kotimaahan selviämään arjesta keskenään.

Filantropian ja moldovalaisen Soarta-järjestön yhteistyö lähti liikkeelle ihmiskaupan vastaisesta työstä vuonna 2009 ja kehittyi hankkeeksi, jonka tavoitteena on luoda maaseudun perheellisille naisille työpaikkoja pienyritysten kautta.

Kesällä 2012 Sorocan alueella järjestettiin kaksi yrittäjyyskoulutusta, joihin osallistui yhteensä lähes 90 naista. Koulutuksissa käsiteltiin muun muassa liikeidean kehittämistä, markkinointistrategiaa sekä tilinpidon ja hallinnon perusteita.

Perustetut yritykset paransivat kyläläisten mahdollisuuksia löytää työtä omasta kylästään ja sen lähialueelta.

Kuusi parasta liikeideaa päätettiin toteutta ja näin alueelle syntyi kaksi pientä lihakarjatilaa, kanien kasvatustila, mehiläistarha, vadelmaviljelys ja kanatarha. Kaksi vuotta myöhemmin perustettiin vielä kasvihuone, nautakarjatila, kuljetuspalvelu sekä meijeri. Perustetut yritykset paransivat kyläläisten mahdollisuuksia löytää työtä omasta kylästään ja sen lähialueelta.

Kuusivuotisen yrittäjyyshankkeen aikana satoja maaseudun naisia on osallistunut yrittäjyyskoulutuksiin ja kolmekymmentä naista on aloittanut yritystoiminnan. Kaikki yritykset ovat edelleen toiminnassa ja työllistävät myös muita ihmisiä. Hanke päättyy vuoden 2017 lopussa, mutta Sorocan alueelle on perustettu naisyrittäjien verkosto WEN, jonka avulla positiivisen kehityksen toivotaan jatkuvan alueella.

Filantropia

Filantropia on ortodoksisen kirkon rinnalla toimiva kansalaisjärjestö, joka tukee kehitysyhteistyön lisäksi kirkon diakonia- ja lähetystyötä Itä-Afrikassa ja välittää humanitaarista apua Lähi-itään ja kriisialueille.